domov
kontakti
kazalo

 
Sara Berčan, AD Mass, skakalka s palico
17.08.2010

18 letna skakalka s palico, članica AD Mass in dijakinja Gimnazije Šiška, se je na atletskem svetovnem mladinskem prvenstvu, izkazala s svojim najboljšim dosežkom - na pravem mestu in pravem trenutku.
 
Sara Berčan, AD Mass, skakalka s palico
Sara Berčan
Sara Berčan
Svetovno mladinsko prvenstvo v atletiki, ki je bilo v Monctonu v Kanadi (od 19. do 25. julija), je bilo za majhno slovensko odpravo kar uspešno, saj je Brežičanka Barbara Špiler v metu kladiva osvojila 2. mesto, Žan Rudolf (Mass) se je na 800 m uvrstil v polfinale (1:50,28), solidni pa sta bili tudi uvrstitvi na 5. mesto Novogoričanke Maje Bratkič v troskoku (13,65) in Ljubljančanke Sare Berčan v skoku s palico (405 cm). Sara se je izkazala v zahtevni moški disciplini, ki po zaslugi najboljših skakal na svetu postaja vse bolj atraktivna atletska zvrst tudi za dekleta, poleg tega pa se je 18-letna Sara, dijakinja Gimnazije Ljubljana Šiška, izkazala s svojim najboljšim dosežkom - na pravem mestu in v pravem trenutku.

»Vedela sem, da sem dobro pripravljena, nisem pa si mislila, da mi bo uspela uvrstitev na 5. mesto prav na svetovnem prvenstvu,« je povedala Sara, ki je za zmagovalko zaostala za 20 cm, a je menila, da bi lahko zmagovalka (Angelica Bengtsson, Švedska – 425 cm) skočila še precej višje. Sara, 170 cm visoka in 50 kg težka atletinja, ki že približno eno leto trenira pri Jaku Roglu, kljub dobrem kanadskem nastopu stoji na trdnih tleh. Zaveda se, da bo morala še veliko narediti za bolj kakovostno tehniko skoka. Na SP je kaj hitro ugotovila, kako pomembna je tehnika in kaj jo loči od najboljših vrstnic na svetu, a je nekdanja telovadka GD Zelena jama dovolj samozavestna, da ji je postal skok s palico pomemben športni in življenjski cilj. Ko govori o svojih športnih ciljih ima pred seboj nekaj let starejšo Tino Šutej (450 cm), sicer pa je pred njo pomembna odločitev o študiju in seveda MEP 2011. Spogleduje se s športno štipendijo in študijem v ZDA, a najbrž bo veliko odvisno od tega, kako ji bo to možnost predstavila njena klubska kolegica Tina.

avtor: Niko Slana