domov
kontakti
kazalo

 
Orientacijski tek so olajšali sončni žarki
09.10.2018

Po dežju vedno posije sonce. Po številnih tekmovanjih v dežju smo letos uživali v neskončni modrini. Tekmovalno področje je bilo razgibano in po besedah otrok in mentorjev zahtevno. Za nameček so bile proge daljše. Kljub temu večjih problemov ni bilo, vidi se, da mentorji otroke dobro pripravijo.
 
Usklajena hitrost, iznajdljivost, odločanje o izbiri prave poti, zbranost in izkušnje. Malo kot vedno pripomoreta tudi sreča in seveda kondicijska pripravljenost. Pa volja in trma. To je bil današnji recept za dobro uvrstitev.

Osnovnošolci so se pomerili v treh kategorijah: A, 4. in 5. razred (2 000 m), B, 6. in 7. razred ( 2 470 m dekleta, 2 850 m fantje) in C, 8. in 9. razred ( 3 200 m dekleta, 3 420 m fantje), dijaki pa v 2 kategorijah D, 1.-3. letnik ( 3 700 m dekleta, 4 050 m fantje) in E, 4. letnik ( 4 000 m dekleta, 4 450 m fantje). Sliši se malo, a gre za zračno razdaljo pri merjenju celotne dolžine. V realnosti je precej daljša. Proge so bile prilagojene starosti in sposobnostim otrok. Resda je nekaj otrok iskalo kontrolne točke dlje kot so si mislili, a domov so odšli z bogatimi izkušnjami. Ko enkrat spoznaš princip tekmovanja in tehniko orientacijskega teka, je stvar veliko lažja.

Sedmo leto pripravljamo tekmovanje po enakem konceptu. Prišlo je 32 osnovnih in 13 srednjih šol; 255 osnovnošolcev, in 89 dijakov z vseh koncev Slovenije. Skupaj 344 mladih. Statistično veliko šol, žal z več šol samo po eden ali dva tekmovalca. Pohvala mentorjem in spremljevalcem, da so pripravili učence in dijake.

Dejstvo je, da gre tekmovalec sam na progo, za kar potrebuje nekaj poguma in znanja. Tako so danes vsi tekmovalci zmagovalci, zagotovo pa tisti, ki so šli na progo prvič.

Rezultate tekmovanja si lahko pogledate v spodaj priloženih dokumentih, utrinke s tekmovanja pa v priloženi fotogaleriji.


avtor: Aleš Ferenc
foto: Šport mladih
Slike

Priponke